top of page

Živa voda

Jedinstveni izvori zdravlja, razigranih vodopada Povlena,
kolevke jedinstvenih klisura i reka

Izvorište

Povlen je bogat vodom i njegovi vrhovi predstavljaju vododelnicu. Na valjevskoj strani glavnog grebena, reke Cetinja i Povlenska reka vodu nose ka Kolubari. Sa suprotne strane glavnog grebena izviru dve reke. Trešnjica ide ka zapadu i uliva se u Drinu. Skrapež ide ka jugu, prolazi kroz Kosjerić i Požegu i onda zajedno sa Đetinjom i Moravicom napravi čuvenu Zapadnu Moravu. Obe reke, i Trešnjica i Skrapež, prave vrlo zanimljive kanjone. Trešnjica nešto dalje ali Skrapež odmah ispod Malog Povlena.

 

Ljudi Povlena su nekad vreme prognozirali na osnovu promena na biljkama, ponašanju životinja, doživljaja kod ljudi, promena u prirodi. Evo kako se od davnina očekivala kiša na Povlenu. Biće kiše kada:

 

Kad listovi lipe, bagrema, bukve ili maline okrenu naličje nebu. Kad je predveče stablo bukve 10 santimetara od zemlje mokro. Kad je sunce u zalasku sa više boja. Ako je crvena zora - mokra gora. Kad duva severni, zapadni i južni vetar. Kad je uveče toplije nego obično. Kad dim iz odžaka ide naniže. Ako kožura slanine omekša. Ako mleko suviše peni dok se muze krava ili ovca. Ako je velika rosa po travi u toku dan dva. Kad se iz guste šume diže uzmaglica uvis. Kad je toplija izvorska voda nego obično. Kad vas hvata dremež. Pojačaju reumatski bolovi. Srndać i lijać se deru u šumi. Ako sitne muve napadaju oči, a muve i obadi ujedaju ljude i goveda.

bottom of page