top of page

Osnovano udruženje "Povlen"

Updated: Mar 22, 2021

U subotu, 3. oktobra 2020. godine u Domu mesne zajednice u Donjem Taoru, održana je Osnivačka skupština Udruženja za razvoj turizma, zaštitu i promociju prirodnih i kulturnih vrednosti planine Povlen.

Vrhovi Povlena. Foto: Miroslav Milovanović
Dušan Mihajlović predsedava osnivačko Skupštinom udruženja Povlen. Foto: asmedia.rs

Obraćajući se članovima Skupštine, predsedavajući Dušan Mihajlović je pored ostalog rekao:

”Poštovani prijatelji,

Oprostićete mi što imam tremu. Povlen, ja, i svi vi mog godišta, decenijama smo iščekivali ovaj trenutak. Trebalo je da stasaju i postanu uspešni oni koji su bili deca u vreme našeg izlaska na Povlen: Filip, Milica, Vlado, Božić, Batan, Ljubiša), Obućina, Bojan, Mirko, Srđan i ostali iz te generacije, da bi sazreli uslovi za današnji skup, osnivanje Udruženja za razvoj turizma i promociju prirodnih i kulturnih vrednosti planine Povlen.”

Uz zahvalnost povlenskim domaćinima Pepićima, Jovanovićima, Sekulićima, Vujetićima, Vasićima, Jeftovićima, Vujetićima, Nikolićima, Radovanovanovićima, Milovanovićima, Milivojevićima, Jagodićima, Ostojićima, Tomićima i ostalim, on je još rekao:

”Uveren sam da neće proći decenije do ostvarenja ciljeva Udruženja i da ćemo ubrzo imati Park prirode "Povlen", Spomenike prirode Taorska vrela, Izvor Skrapeža, Povlenske kugle, Muzej narodnog graditeljstva, Turistički prostor "Jablanica" i pre svega, čistu i uređenu voljenu planinu.”


Vrhovi Povlena. Foto: Miroslav Milovanović
Vrhovi Povlena. Foto: Miroslav Milovanović

Udruženje se osniva radi ostvarivanja ciljeva u oblasti razvoja turizma na planini Povlen, zaštiti njenih prirodnih dobara, očuvanju kulturnih spomenika, narodne graditeljske tradicije, i promocije ukupnih vrednosti planine Povlen.

Za svakog od članova udruženja Povlen ima posebno mesto u životu, bilo da su rođeni na ovoj planinskoj lepotici, da vode poreklo, imaju plac ili su samo ljubitelji ove mistične planine.

Za prvog predsednika udruženja jednoglasno je izabran privrednik iz Valjeva, direktor kompanije Kej, Filip Maksimović. Zamenik je Vigor Majić, direktor ISP.

Uz zahvalnost osnivačima koji su spremni da svoje vreme, znanje i iskustvo stave na raspolaganje u cilju ostvarivanja programa udruženja, Maksimović je podsetio na reči profesora Dragana Nedeljkovića:

”Kad dođeš na planinu Povlen i pogledaš njegove smaragdne šume i cvetne livade kako se bešumno njišu na vetru, senke oblaka koje klize po tom zelenom tepihu, oslušneš ptice, okusiš vodu, udahneš vazduh i s vrhova vidiš pola Srbije pomisliš da je došlo do velike zabune i da je pravi raj baš ovde.”

Pored predsednika udruženja, upravnog i nadzornog odbora formirani su i saveti za finansije, zaštitu prirodnih vrednosti, negovanje narodnog graditeljstva, negovanje kulturnog i duhovnog nasleđa, geomorfološko i prirodnjačko nasleđe, saobrćajnu, komunalnu, energetsku i informatičku infrastrukturu, savet za razvoj turizma i savet za odnose sa javnošću.

 


Udruženje Povlen
Deo osnivača udruženja Povlen. Foto: asmedia.rs

Pre početka Skupštine otvorena je izložba prof. dr Duška Kuzovića sa arhitektonskog fakulteta na kojoj su prikazani primeri narodnog graditeljstva na južnim padinama Povlena. Govoreći o planovima, dr Kuzović koji je i predsednik Saveta za negovanje narodnog graditeljstva je najavio da će u narednom periodu biti izrađeni projekti povlenskih kuća koji će moći besplatno da se dobiju.


 

Matija Bećković
Matija Bećković. Foto: asmedia.rs

Akademik Bećković na Povlenu

Osnivanje udruženja podržao je i akademik Matija Bećković koji je rečima ”Planine su za vrline” stavio tačku na uspešnu osnivačku Skupštinu udruženja Povlen.

120 views

Recent Posts

See All
bottom of page