top of page

ODRŽANI DANI SREMUŠA 2022


Valjevski kraj prepoznat kao oaza zdrave i čiste sredine, netaknute prirode, bistrih i pijaćih reka, prelepih proplanaka i pašnjaka pravo je odredište ljubitelja prirode koji se ponovo vraćaju veličanstvenim predelima valjevskih planina, ovaj put, u subotu 30. aprila, a sve zbog čudesne biljke sremuš koja je osnova privredno turističke manifestacije Dani sremuša u Donjem Taoru.
Selo Donji Taor/ Dani serumša 2022.

Dani sremuša 2022 su održani pod sloganom Uberi zdravlje u organizaciji: Udruženja za razvoj turizma i zaštitu prirode Taorska vrela, Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja, Turističke organizacije Valjevo i Kluba Ars Nova i ove godine, po lepom vremenu, privukli veliki broj posetilaca iz Valjeva, Kosjerića, Beograda, Požege, Novog Sada, planinara, turista koji su imali priliku da posete Taorska vrela, degustiraju zdravu hranu i uživaju u narodnom saborovanju.U zvaničnom delu programa održano je predavanje o sremušu i o valjanim vodama valjevskog kraja profesora Dragana Nedeljkovića dok je Marinko Lugonja u ime Udruženja za negovanje tradicije i kulture Valjevskog kraja i Udruženja Povlen govorio o naporima da se na funkcionalan način predstavi i zaštiti Povlen: „Naslonjeni na dosadašnje napore pionira u ovim naporima, rodonačelnika ”Povlenskog naroda” koji su svojim prezentacijama, knjigama, aktivnostima, mnogobrojnim delima, gostovanjima i novinskim člancima proslavili ime Povlena, danas u saradnji sa entuzijastima, meštanima, Turističkom Organizacijom Valjeva i gradskim institucijama učinili smo prethodnih godina mnogobrojne aktivnosti, označili Povlen, organzovali manifestacije i upoznali širu javnost sa njegovim lepotama. Nastavićemo sa tim, jer najlepše je kada možete sa nekim nešto da delite.


U isto vreme svedoci smo velikog interesovanja za povratak ljudi na planine, susreta sa prirodom i njenim blagodetima. Naročito je to izraženo posle pandemije Korone i velikih zagađenja. Na žalost te plemenite namere prati i industrijalizacija koja je takođe gladna rudnih sirovina, vode, drveća i prostora. Ispred nas je vreme velikog iskušenja, jer pojedine industrije imaju veću snagu i od velikih država. Njihov kapital razara zakone i ljudska prava. Naravno da želimo razvoj ali ne po cenu uništenja prirode i svega onoga što danas promovišemo. Nemamo mnogo mogućnosti.


Jedna je da se prepustimo okolnostima i rizikujemo najgori mogiući scenario, da npr bogate korporacije asfaltiraju Povlen i naprave magacinski prostor za robu EU ili naprave rudna okna koja razaraju okruženje van kontrole našeg naroda.


Druga varijanta je da se oslonimo na postojeće zakone, i zajedno sa ekološkim i javnim institucijama, državom i stručnjacima i svim zainteresovanim udruženjima zaštitimo prostor Povlena, od najviših vrhova, izvora i poljana do nivoa Nacionalnog parka. Na taj način ćemo biti u prilici da snagom države sauvamo Povlen i njegove blagodeti, i naša Udruženja su već podnela inicijativu na visokom nivou, sa konkretnim planovima i projektima. Prethodnih nedelja je svoja ispitivanja i zapažanja pravio Zavod za zaštitu prirode, i nadamo se narednih meseci pomaku u tom pravcu.


Treća mogućnost, koju priželjkujem i preporučujem lično, je da se vlasnici zemlje, bogati meštani sa svojim potomcima koji žive u inostranstvu, zajedno sa predsednicima Optina koji su prisutni na ovom sastanku, urede Povlen na način koji žele već danas, i ne ostave prostor za neiszvesnost budućih dana.Posle pozdravnih reči Milana Jovanovića, predsednika MZ Donji Taor, prisutnima se, u Domu u Donjem Taoru, obratio i gradonačelnik grada Valjeva koji je otvarajući Dane sremuša 2022, istakao važnost održavanja ovakvih manifestacija na prostorima naše opštine kao priliku da se dalje razvijaju i omogući kvalitetniji život i najavio stalnu podršku grada ovim i sličnim inicijativama.


Podršku narodnim Saborima pružio je i predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić istakavši izuzetnu saradnju MZ Donji Taor i MZ Makovište.


Pozdravljajući okupljene Darko Božić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je istakao važnost okupljanja i razmene ideja na ovim skupovima i obećao stalnu podršku za inicijative koje imaju za cilj razvoj sela.

Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije je podsetio da je zadrugarstvo dugo u Srbiji 128 godina od prve zadruge osnovane u Azanji, i pozvao meštane podpovlenskih sela da u ovim vremenu pristupe inicijativama i okupe se formiraju zadruge zbog svih prednosti koje pružaju.


Na kraju je o publikaciji Savez čoveka i prirode – Valjevski zeleni zavičaj govorio i Vlado Dodović, predsednik Organizacionog odbora istakavši da je ovo hronologija i vremeplov aktivnosti na valjevskim planinama pozivom da se uspostavi Savez čoveka i prirode da bi sačuvali Valjevski zeleni zavičaj. Apelovao je i na nadležne da se ubrzaju aktivnosti na zaštiti ovog prostora i najavio sledeće aktivnosti u okviru ove manifestacije kroz edukacije, promocije, predavanja, organizovanje izložbi...


Prateći sadržaj na manifestaciji Dana sremuša imala je i Policijska uprava Valjevo u okviru projekta Saradnja sa lokalnom zajednicom kojom prilikom su pripadnici policije delili flajere i razgovarali sa pristunim posetiocima.


Predsednik žirija Sveta Marković, direktor Poljoprivredne stručne službe Valjevo proglasio je pobednike u okviru tradicionalnog takmičenja u spremanju jela od sremuša tako da je prvo mesto osvojila ekipa: „Domaćice iz Kozličića“, drugo mesto ekipa: „Divčibarac“ a treće ekipa: “Lelić“. Prva ekipa je nagrađena vikend boravkom u banji Vrujci od strane Turističke organizacije Valjevo, a Organizacioni odbor je obezbedio novčane nagrade u visini od 10 i 5 hiljada dinara.


U muzičkom delu programa učestvovao je orkestar Ace Maleševića.Posebnu pažnju izazvao je boravak na manifestaciji dr Vojislava Koštunice, bivšeg predsednika SRJ, sa kojim su se mnogobrojni posetioci fotografisali za uspomenu.179 views

Recent Posts

See All
bottom of page